Ekobazerek Tarnowski to fajna inicjatywa, która pokazuje, że można kupować i sprzedawać żywnościowe produkty lokalne bez pośredników w okolicach Tarnowa. Grupa się samo-organizuje jako grup prywatna na facebooku i stanowi coś w rodzaju targu. Grupa łączy konsumentów i producentów (jest ich 2,5 tyś!). Jeśli jesteś rolnikiem w okolicach Tarnowa, albo poszukującym autentyczne produkty żywnościowe wprost od rolnika, to może być coś dla Ciebie. Kamila Neminarz jest moderatorem grupy. Znajdziecie ją na FB. Polecamy.
https://www.facebook.com/groups/467430986930148/Organizator rynku lokalnego w okolicach TarnowaMAŁOPOLSKA
Akcja #Lokalny Ryneczek to inicjatywa Gminy Dobrcz w powiecie Bydgoskim. Gmina promuje rolników i lokalnych producentów żywności poprzez zachęcanie mieszkańców i odwiedzających gminę do kupowania lokalnych specjałów wprost od producenta w jego gospodarstwie. W bazie jest aktualnie 12 sprzedających.
Kontakt: promocja@dobrcz.pl
Więcej informacji: http://www.gminadobrcz.pl/art,7771,pierwsi-producenci-z-gminy-dobrcz-na-lokalnym-ryneczkuOrganizator rynku lokalnego w gminie DobrczKUJAWSKO-POMORSKIE
Kujawsko-Pomorski e-bazarek to inicjatywa Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (KP-ODR). Jest to strona internetowa stworzona z ambicją przedstawiania konsumentom produkty, które można kupić wprost od kujawsko-pomorskich rolników i producentów, w tym też przetwórców produktów regionalnych i ekologicznych oraz kół gospodyń wiejskich. Kujawsko-Pomorski e-bazarek jest częścią ogólnopolskiej inicjatywy Polski e-bazarek https://polskiebazarek.pl/
Rejestracja i szczegóły: tel: 723 692 532 oraz https://www.kujawskopomorskiebazarek.pl/Kujawsko-Pomorski e-bazarekKUJAWSKO-POMORSKIE
Dolnośląski E-Bazarek to inicjatywa Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (DODR) we Wrocławiu, polegająca na łączeniu producentów i konsumentów za pośrednictwem platformy. Tak jak wszystkie Ośrodki Doradztwa w kraju, DODR zachęca i wspiera rolników, rozwijających przetwórstwo w małej skali i sprzedaż bezpośrednią.
Informacja: https://www.dolnoslaskiebazarek.pl/
Tel: 713398651DOLNOŚLĄSKI E-BAZAREKDOLNY ŚLĄSK
Krótka Droga – Bazar Ekologiczny we Wrocławiu od 11 lat organizuje współpracę pomiędzy konsumentami i lokalnymi producentami, tak aby mogli oni sprzedawać i kupować żywność dobrej jakości bez pośredników. To jedna z najstarszych i najbardziej wytrwałych inicjatyw tego typu w Polsce. Bazar odbywa się co tydzień w soboty przy ul. Tęczowej 81 we Wrocławiu od godziny 10 do ok.15
Informacja: https://www.facebook.com/Kr%C3%B3tka-Droga-Bazar-Ekologiczny-157220861063181
Kontakt: krotka.droga@gmail.comKRÓTKA DROGA – BAZAR EKOLOGICZNY WE WROCŁAWIUDOLNY ŚLĄSK
KOKOSZYK to spożywcza oferta lokalnych producentów i rolników pochodzących z terenu Lokalnej Grupy Działania ,,Gościniec 4 Żywiołów” (gminy Lanckorona, Kalwaria Zebrzydowska, Stryszów, Mucharz). Charakterystycznymi cechami produktów są świeżość, tradycyjne receptury oraz mała skala produkcji. Każdy produkt jest znakomity, pełen smaków regionu, miłości do gotowania i tradycji. Do inicjatywy należą Kluby Zakupowe zrzeszające grupy stałych klientów.
KoKoszyk Gościniec- klub zakupowy prowadzony przez Spółdzielnię Socjalną ,,Smaki Gościńca”, która w każdy poniedziałek wysyła do klientów aktualną ofertę. Zamówienia przyjmowane są do wtorku wieczorem i realizowane pod koniec tygodnia.
KoKoszyk Niebieski- klub zakupowy w Lanckoronie, posiada własną bazę klientów, od których zbiera zamówienia a następnie przekazuje listę produktów spółdzielni (zamówienie zbiorcze). Po otrzymaniu zamówionych produktów rozdziela je i pakuje dla poszczególnych klientów.
Gościniec 4 Żywiołów prowadzi również Inkubator Kuchenny, które umożliwia miejscowym rolnikom przetwórstwo w małej skali.
Informacja: http://gosciniec4zywiolow.pl/index.php?id_kategoria=352
https://www.facebook.com/smakigoscinca
Kontakt: Renata Bukowska
T: 662-147884
smakigoscinca@gmail.com
KOKOSZYK - WADOWICKI KLUB ZAKUPOWYMAŁOPOLSKA
Powiat Łomżyński zainicjował w 2019 roku kampanię „NATURA-lnie LOKALNIE – kampania na rzecz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw żywności w Powiecie Łomżyńskim”. Projekt polegał na zaktywizowaniu i zorganizowaniu miejscowych rolników do wspólnych działań sprzedażowych, tak aby produkty żywnościowe wyprodukowane lokalnie były bardziej dostępne konsumentom. Pozyskano to tworzenia Klubu Zakupowego 14 rolników i przetwórców ekologicznych.
Informacja: www.naturalnie.powiatlomzynski.pl
Kontakt
Maria Dziekońska
Starostwo Powiatowe w Łomży
Ul. Szosa Zambrowska 1/27
T: 086-215-6900Eko-logiczni w Powiecie ŁomżyńśkimPODLASIE
Naturalnie nad Bugiem to inicjatywa Lokalnej Organizacji Turystycznej, która przygotowuje kompleksową ofertę produktowo-usługowo-handlową, która wychodzi naprzeciw zauważalnym zmianom zachowań konsumenckich. Kładzie nacisk na świadomość produktu, jego pochodzenia, stopnia przetworzenia i idącej za tym jakości, wpisujących się światowy ruch slowfood oraz slowlife. Inicjatywa zrzesza producentów, samorządowców, hotelarzy oraz innych przedsiębiorców związanych z turystyką.
Informacja
http://naturalnienadbugiem.pl/
https://www.facebook.com/naturalnienadbugiem/
Kontakt:
Justyna Paluch
Adres: Lokalna Organizacja Turystyczna „LOT nad Bugiem”
Berka Joeselewicza 3, 08-220 Sarnaki
e-mail: lotnadbugiem@gmail.comNaturalnie nad BugiemPODLASIE
Produkt Górski to próba organizowania rynku dla autentycznych produktów górskich poprzez wprowadzania systemu certyfikacji i weryfikacji. Jest to ważna i perspektywiczna inicjatywa ze względu na narastające problemy z fałszerstwem żywności, w szczególności serów górskich.
Informacja: fb.com./ProduktGorski
www.produktgorski.pl
Kontakt:
Andrzej Gąsienica Makowski
T: 604-560-460
Produkt Górski – ZakopaneMAŁOPOLSKA
Małopolski e-bazarek to inicjatywa Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (MODR). Jest to strona internetowa stworzona z ambicją przedstawiania konsumentom produkty, które można kupić wprost od małopolskich rolników i producentów, w tym też przetwórców produktów regionalnych i ekologicznych oraz kół gospodyń wiejskich. Małopolski e-bazarek jest częścią ogólnopolskiej inicjatywy Polski e-bazarek https://polskiebazarek.pl/
Rejestracja i szczegóły – tel:12-2852113/14 wew.281 oraz https://www.malopolskiebazarek.pl/Organizator rynku lokalnego w woj. MałopolskimMAŁOPOLSKA
Wiejska e-skrzynka skupia lokalnych, legalnie działających producentów żywności z województwa kujawsko-pomorskiego. „Pomijamy pośredników – skracając drogę od producenta do konsumenta. Chcemy aby żywność przez nas produkowana była dostępna dla mieszkańców miast, a rolnik otrzymał godną zapłatę za swoją pracę. Oferowana przez nas żywność wytwarzana jest na bazie surowców pochodzących z lokalnych gospodarstw. Jej wyjątkowość wynika również z tradycyjnych receptur i prostoty wykonania.”
Więcej informacji i oferta: http://wiejskae-skrzynka.pl/Organizator rynku lokalnegoKUJAWSKO-POMORSKIE
Klub Zakupowy zrzesza producentów z Ziemi Lisieckiej pod Krakowem i konsumentów, mieszkających w Krakowie i okolicach, oferując świeże, smaczne produkty wprost od rolników i producentów. Funkcjonuje od 2017 roku. Sprzedaż odbywa się w formie cotygodniowych sesji sprzedażowych za pośrednictwem platformy. Klub prowadzi Stowarzyszenie Producentów Koszyka Lisieckiego.
Więcej informacji i oferta: http://zakupy.koszyklisiecki.plKlub Zakupowy Koszyk LisieckiMAŁOPOLSKA
Podkarpacki E-Bazarek to inicjatywa Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, który działa od ponad 50 lat na rzecz rolników i mieszkańców obszarów wiejskich by poprawiać jakość życia na wsi. E-bazarek to strona internetowa, która umożliwia dotrzeć do konsumentów podkarpackim rolnikom, producentom rolnym, producentom i przetwórcom regionalnej i ekologicznej żywności, Kół Gospodyń Wiejskich, twórców rękodzieła ludowego, usługodawców usług rolniczych, sprzedawców maszyn i urządzeń rolniczych.
Informacja: https://podkarpackiebazarek.podrb.pl/
tel: 690 119 848PODKARPACKI E-BAZAREKPODKARPACIE
Paczka od Rolnika to przedsięwzięcie realizowane wyłącznie przez rolników. Rolnicy realizują sprzedaż swoich własnych produktów za pośrednictwem systemu sprzedaży bezpośredniej za pośrednictwem platformy internetowej. Co tydzień można zamawiać „paczkę”, która następnie jest dostarczana za pośrednictwem kuriera. Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA pełni funkcję koordynatora, zajmując się równocześnie rozwojem projektu i promocją idei sprzedaży bezpośredniej. Dzięki temu rolnicy uzyskują lepszą cenę za swoje produkty, natomiast konsumenci mają dostęp do świeżej, wysokiej jakości żywności.
Informacja: http://www.paczkaodrolnika.pl/
Kontakt: Barbara Zych T: 603 99 56 10
E: biuro@gopartners.pl
facebook.com/paczkaodrolnikaplPACZKA OD ROLNIKAMAŁOPOLSKA
Marchewka Bistro funkcjonuje od 7 lat jako Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej. Prowadzi gastronomię, katering oraz Klub Zakupowy, propagując zdrową, smaczną żywność wprost od rolników małopolskich. Jest to przedsięwzięcie ekonomii społecznej Fundacji Partnerstwo dla Środowiska. Marchewka Bistro wyróżnia się tym, że współpracuje bezpośrednio z rolnikami i producentami jakościowych produktów żywnościowych wyprodukowanych w Małopolsce. Oferta gastronomiczna ma charakter sezonowy ponieważ dana są przygotowywane w zależności od pogody, pory roku oraz dostępności produktów od współpracujących z rolników i przetwórców żywności. Marchewka Bistro mieści się w budynku Nowohuckiego Centrum Kultury w Krakowie, al. Jana Pawła II 232 (na parterze od strony Łąk Nowohuckich) – czynne codziennie w godzinach 11.00-20.00.
Kontakt: Maria Gorzkowska-Mbeda
T: 664-067824
Informacja: fb.com/MarchewkaBistro
https://klubmarchewka.plMarchewka Bistro w Nowohuckim Centrum Kultury w KrakowieMAŁOPOLSKA
Targ Pietruszkowy na Podgórzu w Krakowie stał się w ostatnich latach najbardziej rozpoznawalnych organizatorów rynku dla żywnościowych produktów lokalnych w Małopolsce. Powstał z inicjatywy grupy rolników organizowanych w ramach projektu Produktu Lokalnego z Małopolski. Dziś prowadzony przez Fundację Targ Pietruszkowy. Organizuje bezpośrednie zakupy u rolników ekologicznych i tradycyjnych. Soboty 8-13. Środy 13-17. Cały rok na placu Niepodległości oraz tuż obok – w podziemiach KS Korona.
Adres:
Kalwaryjska, 30-509 Kraków
Informacja:
http://www.targpietruszkowy.pl/
T: 792 484 880
E: info@targpietruszkowy.plTarg Pietruszkowy w KrakowieMAŁOPOLSKA
Szlak Oscypkowy zrzesza i promuję baców i bacówki produkujące oscypek i inne specjały serowarstwa. górskiego. Propaguje tradycje pasterskie oraz animuje wspólne przedsięwzięcia edukacyjne i sprzedażowe serów i serowarstwa górskiego.
Informacja: fb.com/szlakoscypkowy
Kontakt:
Krzysztof Król Łęgowski
T: 600-435-342
E: biuro@zomecek.pl
Szlak OscypkowyMAŁOPOLSKA
Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego jest prowadzone przez Urząd Marszałkowski. Gromadzi informacje i bazy danych producentów, sprawdzonych laureatów konkursów, zdobywców prestiżowych nagród i wyróżnień, jak też producentów mogących poszczycić się certyfikatami. Gromadzone są informacje o producentach stosujących tradycyjne metody przetwórstwa. Aby skorzystać z usług Centrum, producenci muszą mieć dopełnione wszelkie formalności prowadzenia działalności przetwórczej i sprzedażowej, korzystać z surowców z regionu oraz identyfikować się z województwem podlaskim.
Informacja: https://produkty.podlaskie.eu/
Adres: Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, ul. M. Skłodowskiej-Curie 14, 15-097 Białystok
TeL 85-66-54-826
E: produkty@podlaskie.euPodlaskie Centrum Produktu LokalnegoPODLASIE
Pani Renata Nasiadka uprawia i sprzedaje owoce i warzywa. Robi wspaniałe kiszonki i przetwory owocowe. Prowadzi sklepik w Zabawie pod Tarnowem u siebie w gospodarstwie, a jej produkty można kupić na wirtualnym Eko-Bazarku w Tarnowie (https://www.facebook.com/groups/467430986930148/).
Kontakt: Renata Nasiadka, tel: 722-820250Renata NasiadkaMAŁOPOLSKA
Rodzinne gospodarstwo rolne prowadzące sprzedaż nabiału w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Produkty m. in. naturalne masło, bogate w smak i aromat, wyrabiane tradycyjną metodą, z mleka krów wypasanych na łąkach Doliny Dolnej Wisły. Ser topiony – Ser wyrabiany z naturalnego twarogu, bez dodatków sztucznych aromatów i konserwantów. Oprócz tradycyjnego smaku z kminkiem oferujemy także połączenie sera smażonego z czubrycą, czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką czy kozieradką.
Więcej informacji: http://wiejskae-skrzynka.pl/piotr-urtnowski/
KONTAKT: ul. Żwirki i Wigury 1, Świecie
tel. 607 485 969
p.urtnowski@gmail.comPIOTR URTNOWSKI - Gospodarstwo Spod Czarcich GórKUJAWSKO-POMORSKIE
W gospodarstwie Anny Guss z Bralewnicy sery produkowane są od 2015 roku i sprzedawane w ramach rolniczego handlu detalicznego. Zaczynając swoją przygodę z serami szukała przepisów w internecie, potem trafiła do ośrodka doradztwa rolniczego i brała udział kursach serowarskich oraz wyjazdach studyjnych. Udoskonalając swoje umiejętności i pozyskane przepisy stworzyła własną ofertę, która wyróżnia się jakością. Sztandarowe produkty to ser „Borowiaczek” wędzony- jest to ser podpuszczkowy, parzony (typu gołka), wędzony na drewnie olchowo-owocowym
Więcej informacji: http://wiejskae-skrzynka.pl/gospodarstwo-rolne-anna-gus/
Kontakt:
W gospodarstwie Anny Guss z Bralewnicy sery produkowane są od 2015 roku i sprzedawane w ramach rolniczego handlu detalicznego. Zaczynając swoją przygodę z serami szukała przepisów w internecie, potem trafiła do ośrodka doradztwa rolniczego i brała udział kursach serowarskich oraz wyjazdach studyjnych. Udoskonalając swoje umiejętności i pozyskane przepisy stworzyła własną ofertę, która wyróżnia się jakością. Sztandarowe produkty to ser „Borowiaczek” wędzony- jest to ser podpuszczkowy, parzony (typu gołka), wędzony na drewnie olchowo-owocowym
Więcej informacji: http://wiejskae-skrzynka.pl/gospodarstwo-rolne-anna-gus/
Kontakt:
Anna Guss
Bralewnica 7
89-506 Kęsowo
tel. 539 962 171Anna GussKUJAWSKO-POMORSKIE
Tłocznia Owoców Pawłowski produkuje i sprzedaje, od 10 lat, zdrowe i pyszne soki tłoczone ze świeżych owoców i warzyw. Są to naturalne soki owocowo-warzywne bez dodatku cukru i substancji słodzących i bez dodatku barwników, konserwantów i wody. Nie są uzyskiwane z koncentratu. Antoni i Ilona Pawłowscy współtworzyli Targ Pietruszkowy w Krakowie gdzie można ich spotkać w każdą sobotę i kupić ich produkty. Współpracują z Marchewką Bistro w Nowohuckim Centrum Kultury.
Adres: Żbikowice 21, 33-314 Łososina Dolna
Informacja: http://www.sokipawlowski.pl/
Telefon: 506 896 395
Email: tloczniapawlowski@wp.plAntoni i Ilona Pawłowscy z Łososiny DolnejMAŁOPOLSKA
Bolesław i Janina Bobak prowadzą gospodarstwo w najwyżej położonej miejscowości w Polsce w Zębie. Tradycje wytwarzania prawdziwych serów góralskich są w rodzinie Bobaków kultywowane od wielu pokoleń, dlatego tak wielu klientów docenia oryginalny smak serów białych, wędzonych, bryndzy, bundza czy coraz popularniejszego poza Podhalem korbacza, który kształtem przypomina makaronowe nitki, a historia jego wytwarzania ma ponad dwieście lat. Gospodarstwo uzyskało certyfikat rolnictwa ekologicznego. Państwo Bobak współtworzyli Targ Pietruszkowy w Krakowie, gdzie można ich spotkać w każdą sobotę i zakupić ich produkty. Współpracują z Marchewką Bistro w Nowohuckim Centrum Kultury.
Gospodarstwo Rolne Bolesław i Janina Bobak
34-521 Ząb 175
tel.: 18 2081065
K: 662-902-565
e-mail: ekobobak@gmail.comBolesław i Janina Bobak z ZębaMAŁOPOLSKA
Janusz i Renata Zabora prowadzą gospodarstwo ekologiczne we wsi Miastkowo w Powiecie Łomżyńskim. Uprawiają i rozwijają uprawy owoców (malina, truskawka, śliwka, borówka) i warzyw (marchew, burak, czosnek) z myślą o sprzedaż bezpośredniej w ramach powstającego Klubu Zakupowego w Łomży.
Adres: Janusz i Renata Zabora, ul. Różana 14, 18-413 Miastkowo
T: 516-150872, 695-949280
E: janusz.zabora@trouwnutrition.coJANUSZ I RENATA ZABORA Z MIASTKOWAPODLASIE
Renata i Grzegorz Grabowscy prowadzą ekologiczne gospodarstwo Kalwaryjskie Przetwory. Wykorzystuje do produkcji naturalne ekologiczne warzywa i owoce z własnych upraw. Specjalizują się w kiszonkach, świeżych pastach, konfiturach, wyrobie octów i innych przetworów.
Informacja:
https://www.facebook.com/Kalwaryjskie-przetwory-1564449686914942
Adres: Bugaj 26A, 34-130 Kalwarja Zebrzydowska
T: 604 786 898
E: re.grabowska@gmail.comRenata i Grzegorz Grabowscy z Kalwarii ZebrzydowskiejMAŁOPOLSKA
Łukasz Gorzkowski prowadzi Gospodarstwo rodzinne Gorzkowskich, które jest jednym z największych podkrakowskich (20 ha) jeszcze prowadzonych w sposób tradycyjny. Specjalizuje się w uprawie różnorodnych warzyw. W gospodarstwie używane są naturalne nawozy (własny obornik). Jeden z współtwórców Targu Pietruszkowego w Krakowie, gdzie można jego spotkać w każdą sobotę i zakupić produkty. Współpracuje z Marchewką Bistro w Nowohuckim Centrum Kultury oraz z Klubem Zakupowym Koszyk Lisiecki.
Gospodarstwo Rolne Małgorzata Gorzkowska
Adres: Zastów 7, 32-010 Luborzyca,
T: 669982202
E: luki10_20@o2.plŁukasz Gorzkowski z ZastowaMAŁOPOLSKA
Anastazja Przywara prowadzi ekologiczne gospodarstwo w Izdebniku. Specjalizuje się w ekologicznej uprawie truskawek, malin, aronii, czerwonych i czarnych porzeczek, wiśni, jarzębiny i ziół. Pani Anastazja przygotowuje z nich przetwory i soki zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Organizuje także pokazy i degustacje swoich produktów. W 2010 r. za sprawą pani Anastazji na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, trafiły dwa tradycyjne wyroby z regionu: nalewka Jarzębinka i Jarzębiak Izdebnicki. Współtworzyła Targ Pietruszkowy i tam też można ją spotkać.
Adres: Izdebnik 412, 34-144 Lanckorona
T: 609-245810
E: anastazjaprzywara@interia.plAnastazja Przywara z IzdebnikaMAŁOPOLSKA
Gospodarstwo Ekologiczne „Wańczykówka”. Sylwester Wańczyk to mistrz serowarstwa i jeden z animatorów inicjatywy budowania rynku lokalnego wspólnie z innymi producentami w Kamiennej Górze na Dolnym Śląsku. Zbudował od podstaw gospodarstwo ekologiczne. Tworzy i sprzedaje sery krowie, kozie i owcze – łącznie ponad 30 rodzajów! Szkoli serowarów z całej Polski i prowadzi doradztwo technologiczne dla mikro-producentów. Człowiek z misją i pasją. Produkty nabyć można bezpośrednio w firmowym sklepie w gospodarstwie, na licznych bazarach i sklepach, a także wysyłkowo
KONTAKT: biuro@wanczykowka.pl, TEL: 75 742 30 76
św.Anny, Krzeszów
https://wanczykowka.com/
https://www.facebook.com/wanczykowkaGospodarstwo Ekologiczne „Wańczykówka”DOLNY ŚLĄSK
Odtwarza i tworzy tradycję serowarstwa. Sztandarowe produkty to: Ser Hrabiny – jest wytwarzany zgodnie ze starą recepturą serowarską, która nakazuje warzenie sera z pełnotłustego mleka krowiego pochodzącego prosto z udoju. „Aby uzyskać prawdziwy, wiejski ser do mleka dodajemy tylko podpuszczkę, sól oraz kultury bakterii mlekowych. Potem pozwalamy mu spokojnie dojrzewać przez minimum trzy miesiące w piwnicach folwarcznych. Unikalny klimat naszej dojrzewalni sprawia, że w tym czasie nabiera on szlachetnego smaku oraz intensywnego aromatu.”
Więcej informacji: http://wiejskae-skrzynka.pl/gospodarstwo-rolne-slesin/
Kontakt:
Gospodarstwo Rolne Ślesin
ul. Dworcowa 35
89-121 Ślesin
kontakt@spizarniahrabiny.pl
zamowienia@spizarniahrabiny.pl
tel. 785 880 763, 515 241 075Gospodarstwo Rolke ŚlesinKUJAWSKO-POMORSKIE
Pani Monika Przychodzka w swoim zaciszu domowym samodzielnie i własnoręcznie specjalizuje się w produkcji serów podpuszczkowych z mleka krowiego i jogurtu naturalnego, który idealnie nadaje się do koktajli. Jej specjałem jest ser marynowany zalany olejem dla ’’leniwych” jest to ser podpuszczkowy z mieszanką aromatycznych przypraw: czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, czosnek suszony, papryka wędzona i sól. Ten wyśmienity ser może być przechowywany aż do kilku tygodni w słoiku. Produkt zdobył już uznanie – posiada tytuł Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza i Kujaw 2019 roku!
Więcej informacji: http://wiejskae-skrzynka.pl/monika-przychodzka/
Kontakt
Moniser – Monika Przychodzka
Plebanka 4, 88-200 Radziejów
Tel: 508-030466Monika Przychodzka - MONISERKUJAWSKO-POMORSKIE
Producent serów kozich. „Idea jaką się kierujemy – to przede wszystkim powrót do źródeł, do czystej i wolnej od szkodliwych substancji zdrowej żywności. Dbamy o to, aby mleko i sery były zawsze najwyższej jakości. Wytwarzamy prawdziwie ekologiczne sery z koziego mleka: sery podpuszczkowe, solankowe i twarogowe, naturalne i z różnymi dodatkami.” Organizują także spotkania w gospodarstwie, degustację serów i warsztaty edukacyjne
Więcej informacji: www.kozart.pl
Kontakt
Kozart, Fb/KozartZelkow
kontakt@kozart.pl
Jana Pawła II 25, Zelków
T: 501-769663Jarosław Strusiński - KOZARTMAŁOPOLSKIE
Irena i Paweł Szewczykowie prowadzą gospodarstwo sadowniczo- agroturystyczne. “Wiśniowy Gaj”, które ma 200-letnią tradycję. Jest to zagroda edukacyjna oraz gospodarstwo rolne, które słynie Z wędzono-suszonej śliwki węgierkie o nazwie „Suska Sechlońska”.Jest słodko-kwaskowata i soczysta, z lekkim posmakiem wędzenia. Uprawia się ją i produkuje w Beskidzie Wyspowym od wieków, a w wiejskiej kuchni galicyjskiej jest używana na codzień do wzbogacania smaku potraw.
Informacja: http://www.wisniowygaj.pl
Kontakt: Irena i Paweł Szewczykowie
Kobyłczyna 30, 34-603 Ujanowice, gm. Laskowa
tel. (018) 333 41 86
kom. 797 697 382
fb: https://www.facebook.com/Wi%C5%9Bniowy-Gaj-703065029789243
email: wisniowygaj30@gmail.comIrena i Paweł Szewczykowie z Beskidu WyspowegoMAŁPOLSKA
Janina Rzepka to pierwsza kobieta baca na Podhalu! Do bacówki Janiny „U Janocka” często trafiają turyści, gdzie można ją spotkać niemal codziennie w sezonie. Sery i inne produkty można kupić również w agroturystyce w Bukowinie Tatrzańskiej.
https://www.ujancoka.pl/sklep
u Jancoka
Brzegi ul. Kucówka 6a, 34-530 Bukowina Tatrzańska
Telefon:+48 698 672 063
Telefon:+48 666 950 710
E-mail: kontakt@ujancoka.plJANINA RZEPKA Z BUKOWINY TATRZAŃSKIEJMAŁPOLSKA
Biobabalscy to gospodarstwo ekologiczne powiązane z przetwórstwem. Mieczysław Babalski to jeden z pionierów rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zaczynał w 1985. Prowadzi sklep z ekologiczną żywnością o najwyższej jakości. W asortymencie znaleźć można zdrowe, naturalne bio produkty powstałe zarówno z popularnych odmian zboża, jak i prastarych gatunków, takich jak orkisz, samopsza i płaskurka. Sklep jest dostosowany do zakupów i dostaw on-line. Specjalnością jest makaron ekologiczny w wielu odmianach oraz produkty zbożowe (np. mąka, otręby, płatki czy kawa). Większość naszych produktów przygotowywanych jest na bazie dawnych, obfitujących w prozdrowotne składniki i doskonale nadających się do ekologicznej uprawy, gatunków zbóż takich jak: orkisz, płaskurka i samopsza.
Informacja: https://sklep.biobabalscy.pl/
www.facebook.com/biobabalscy
Kontakt
Mieczysław Babalski
Wytwórnia Makaronu BIO Aleksandra Babalska
Pokrzydowo 139, 87-312 Pokrzydowo
T: 664 355 280, 577 160 777
E: bio@biobabalscy.plBiobabalscy z PokrzydowaKUJAWSKO-POMORSKIE
Anna i Michał Sitek uprawiają lawendę w swoim ekologicznym gospodarstwie nie daleko Ojcowskiego Parku Narodowego. Produkują i sprzedają przetwory jadalne i kosmetyczne. Można ich spotkać na Targu Pietruszkowym w Krakowie.
Informacja: https://www.facebook.com/lavendziarniastoki6
Adres: Anna i Michał Sitek, Stoki 6, 32-043 Skała (koło Ojcowa)
T: 501 402 353
E: lavendziarniastoki6.michalsitek@wp.plAnna i Michał Sitek ze SkałyMAŁOPOLSKA
Ireneusz Ciara, ksywa ChefIrek, specja, specjalizujący się wraz z żoną w żywieniu terapeutycznym. Przez wiele lat był kucharzem w Nowym Jorku. Prowadzi sklep internetowy swoich wyrobów, prowadzi szkolenia i konsultacje. Nakręcił też cykl programów telewizyjnych: https://tagen.tv/serie/szef-irek/ Z żoną osiadł w Kamiennej Górze, gdzie zaangażował się w inicjatywę gminy Kamienna Góra uruchomienia Klubu Zakupowego aby rozwijać lokalny rynek dla lokalnych producentów.
Informacja:: http://chefirek.pl/
Strona żony Daviny: http://www.therapeuticmama.com/
T: +48 500 700 800
E-mail: kontakt@szefirek.plChef Irek z Kamiennej GóryDOLNY ŚLĄSK
Mariusz i Marzena Górscy są pasjonatami gęsi i kaczek. Gospodarstwo z wieloletnimi tradycjami prowadzą od 2014 roku. Ptaki na co dzień korzystają z wolnego wybiegu i są karmione w głównej mierze paszą sporządzaną z własnych śrut zbożowych. Gospodarstwo posiada własną instalację fotowoltaiczną, dzięki temu czerpie energię ze słońca, pozwala to na zaoferowanie korzystnej ceny produktów. Skupiają się na sprzedaży bezpośredniej, współtworząc wiejską e-skrzynkę.
Informacja: http://wiejskae-skrzynka.pl/marzena-gorska/
Gospodarstwo Rolne i sprzedaż bezpośrednia
Adres: ul. Sępoleńska 8, 89-412 Sośno
tel. 691 662 440
Mariusz i Marzena Górscy z Sośna.KUJAWSKO-POMORSKIE
Przemysław Puźniak prowadzi ekologiczne gospodarstwo rolnie o powierzchni całkowitej 22 ha. Specjalizuje się w hodowli owiec wielkopolskich oraz uprawie traw na gruntach ornych. Owce hodowane są w kierunku mięsnym, rocznie odstawia się ok 130 jagniąt rzeźnych. Stado owiec liczy 187 sztuk, w tym matki: 149 szt., tryki 6 szt, jagnięta 32 szt. Osiąga bardzo dobre wyniki hodowlane płodność stada wynosi 96%, plenność 110 %. Hodowla jest objęta programem ochrony zasobów genetycznych. Wszystkie uprawy polowe prowadzone są wg. metod ekologicznych. Produkcja ekologicznych jagniąt rzeźnych, ze sprzedażą na rynek krajowy i zagraniczny zapewnia osiąganie dochodów gwarantujących płynność finansową gospodarstwo. Jeden z inicjatorów stowarzyszenia producentów Sudetów Środkowych, które powstało by tworzyć lokalny rynek dla produktów lokalnych na terenie Kamiennej Góry. Prowadzi również gospodarstwo agro-turystyczne pn. Eko-Krasnoludki.
Informacje: https://ekokrasnoludki.infoturystyka.pl/
Kontakt: Przemysław Puźniak
AgroTurystyka Ekokrasnoludki
Gorzeszów 19. 58-405 Krzeszów
tel. 695 809 434, 75 700 55 05Przemysław Puźniak z Kamiennej GóryDOLNY ŚLĄSK
Witold Śledź prowadzi Manufakturę Wędliniarską Olchowy Dymek, która zajmuje się produkcją wędlin z mięsa wieprzowego pozyskanego wyłącznie od lokalnych rolników i hodowców. Wędliny są wędzone w tradycyjny sposób dymem olchowym. Witold Śledź prowadzi sklepik stacjonarny i też nowatorski sklep obwoźny. Jest jednym inicjatorów wiejskiej e-skrzynki.
Kontakt:
Śledź Manufaktura Wędliniarska „Olchowy Dymek”
Franciszkowo, 286-122 Bukowiec
Informacja: http://olchowydymek.pl/
tel. 607 187 240Witold Śledź z FranciszkowaKUJAWSKO-POMORSKIE
Pstrąg Ojcowski – Jest to rodzinne przedsięwzięcie matki i córki – Magdaleny Węgiel i Agnieszki Sendor, polegające na produkcji, marketingu i sprzedaży opartej na propagowaniu wartości Ojcowskiego Parku Narodowego. http://pstragojcowski.pl/ Warto obejrzeć również film – https://youtu.be/gcchvDKyxJ8
Świętkorzyska Kuźnia Smaków – Szlak kulinarny tworzą 72 obiekty, w tym restauracje i zajazdy, gospodarstwa agroturystyczne oraz lokalni producenci żywności, na terenie 8 powiatów w województwa Świętokrzyskiego. http://www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl/
Szlak Oscypkowy – Szlak Oscypkowy na Podhalu, to próba zorganizowania systemu sprzedażowego autentycznych tradycyjnych serów górskich, który opiera się na możliwości kupowania produktów wprost od bacy. Szlak jest organizowany przez Stowarzyszenie Szlaku Oscypkowego jako inicjatywa edukacyjna, dotycząca historii i współczesności pasterstwa w Polsce. W Szlaku uczestniczy 31 baców, u których można zakupić sery górskie, w tym słynny oscypek. Województwo Małopolskie promuje szlak jako element oferty turystycznej regionu – https://www.visitmalopolska.pl/web/agroturystyka/-/malopolski-szlak-oscypkowy
MATTIAS GUGERELL – Gospodarstwo Rodziny Gugerell Hauptstraße 8, 3143 Pyhra, Austria – (odcinek 11)
GUTES VOM BAUERNHOF (Certyfikacja Dobre od Rolnika) – AUSTRIACKA IZBA ROLNICZA – (kontakt Christian Jochum) – (odcinek 11) https://www.gutesvombauernhof.at
JOHANNES AIGIELSREITHER – sklep bezobsługowy Austria – (odcinek 11)
ROMAN TOTH DRUSTVO – Słowacja – (odcinek 11)
LUCIA GALLOVA – Słowacja – (odcinek 11)
SABINA I WALDEMAR KRÓL – gospodarstwo rolne – (odcinek 12)
PIOTR SOBIECKI – gospodarstwo rolne – (odcinek 12)
PIOTR URTNOWSKI – gospodarstwo rolne – (odcinek 12)