Ekobazerek Tarnowski to fajna inicjatywa, która pokazuje, że można kupować i sprzedawać żywnościowe produkty lokalne bez pośredników w okolicach Tarnowa. Grupa się samo-organizuje jako grup prywatna na facebooku i stanowi coś w rodzaju targu. Grupa łączy konsumentów i producentów (jest ich 2,5 tyś!). Jeśli jesteś rolnikiem w okolicach Tarnowa, albo poszukującym autentyczne produkty żywnościowe wprost od rolnika, to może być coś dla Ciebie. Kamila Neminarz jest moderatorem grupy. Znajdziecie ją na FB. Polecamy. https://www.facebook.com/groups/467430986930148/Organizator rynku lokalnego w okolicach TarnowaMAŁOPOLSKA
Akcja #Lokalny Ryneczek to inicjatywa Gminy Dobrcz w powiecie Bydgoskim. Gmina promuje rolników i lokalnych producentów żywności poprzez zachęcanie mieszkańców i odwiedzających gminę do kupowania lokalnych specjałów wprost od producenta w jego gospodarstwie. W bazie jest aktualnie 12 sprzedających. Kontakt: promocja@dobrcz.pl Więcej informacji: http://www.gminadobrcz.pl/art,7771,pierwsi-producenci-z-gminy-dobrcz-na-lokalnym-ryneczkuOrganizator rynku lokalnego w gminie DobrczKUJAWSKO-POMORSKIE
Kujawsko-Pomorski e-bazarek to inicjatywa Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (KP-ODR). Jest to strona internetowa stworzona z ambicją przedstawiania konsumentom produkty, które można kupić wprost od kujawsko-pomorskich rolników i  producentów, w tym też przetwórców produktów regionalnych i ekologicznych oraz kół gospodyń wiejskich. Kujawsko-Pomorski  e-bazarek jest częścią ogólnopolskiej inicjatywy Polski e-bazarek https://polskiebazarek.pl/ Rejestracja i szczegóły: tel: 723 692 532 oraz https://www.kujawskopomorskiebazarek.pl/Kujawsko-Pomorski e-bazarek KUJAWSKO-POMORSKIE
Małopolski e-bazarek to inicjatywa Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (MODR). Jest to strona internetowa stworzona z ambicją przedstawiania konsumentom produkty, które można kupić wprost od małopolskich rolników i  producentów, w tym też przetwórców produktów regionalnych i ekologicznych oraz kół gospodyń wiejskich. Małopolski e-bazarek jest częścią ogólnopolskiej inicjatywy Polski e-bazarek https://polskiebazarek.pl/ Rejestracja i szczegóły – tel:12-2852113/14 wew.281 oraz https://www.malopolskiebazarek.pl/Organizator rynku lokalnego w woj. MałopolskimMAŁOPOLSKA
Wiejska e-skrzynka skupia lokalnych,  legalnie działających producentów żywności z województwa kujawsko-pomorskiego. „Pomijamy  pośredników – skracając  drogę od producenta do konsumenta.  Chcemy aby żywność przez nas produkowana była dostępna dla mieszkańców miast, a rolnik otrzymał godną zapłatę za swoją pracę. Oferowana przez nas żywność wytwarzana jest na bazie surowców pochodzących z lokalnych gospodarstw.  Jej wyjątkowość wynika również z tradycyjnych receptur i prostoty wykonania.” Więcej informacji i oferta: http://wiejskae-skrzynka.pl/Organizator rynku lokalnegoKUJAWSKO-POMORSKIE
Klub Zakupowy zrzesza producentów z Ziemi Lisieckiej pod Krakowem i konsumentów, mieszkających w Krakowie i okolicach, oferując świeże, smaczne produkty wprost od rolników i producentów. Funkcjonuje od 2017 roku. Sprzedaż odbywa się w formie cotygodniowych sesji sprzedażowych za pośrednictwem platformy. Klub prowadzi Stowarzyszenie Producentów Koszyka Lisieckiego. Więcej informacji i oferta: http://zakupy.koszyklisiecki.plKlub Zakupowy Koszyk LisieckiKUJAWSKO-POMORSKIE
Pani Renata Nasiadka uprawia i sprzedaje owoce i warzywa. Robi wspaniałe kiszonki i przetwory owocowe. Prowadzi sklepik w Zabawie pod Tarnowem u siebie w gospodarstwie, a jej produkty można kupić na wirtualnym Eko-Bazarku w Tarnowie (https://www.facebook.com/groups/467430986930148/). Kontakt: Renata Nasiadka, tel: 722-820250Renata NasiadkaMAŁOPOLSKA
Rodzinne gospodarstwo rolne prowadzące sprzedaż nabiału w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Produkty m. in. naturalne masło, bogate w smak i aromat, wyrabiane tradycyjną metodą, z mleka krów wypasanych na łąkach Doliny Dolnej Wisły. Ser topiony – Ser wyrabiany z naturalnego twarogu, bez dodatków sztucznych aromatów i konserwantów. Oprócz tradycyjnego smaku z kminkiem oferujemy także połączenie sera smażonego z czubrycą, czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką czy kozieradką. Więcej informacji: http://wiejskae-skrzynka.pl/piotr-urtnowski/ KONTAKT: ul. Żwirki i Wigury 1, Świecie tel. 607 485 969 p.urtnowski@gmail.comPIOTR URTNOWSKI - Gospodarstwo Spod Czarcich GórKUJAWSKO-POMORSKIE
W gospodarstwie Anny Guss z Bralewnicy sery produkowane są od 2015 roku i sprzedawane w ramach rolniczego handlu detalicznego. Zaczynając swoją przygodę z serami szukała przepisów w internecie, potem trafiła do ośrodka doradztwa rolniczego i brała udział kursach serowarskich oraz wyjazdach studyjnych. Udoskonalając swoje umiejętności i pozyskane przepisy stworzyła własną ofertę, która wyróżnia się jakością. Sztandarowe produkty to ser „Borowiaczek” wędzony- jest to ser podpuszczkowy, parzony (typu gołka), wędzony na drewnie olchowo-owocowym     Więcej informacji: http://wiejskae-skrzynka.pl/gospodarstwo-rolne-anna-gus/ Kontakt: W gospodarstwie Anny Guss z Bralewnicy sery produkowane są od 2015 roku i sprzedawane w ramach rolniczego handlu detalicznego. Zaczynając swoją przygodę z serami szukała przepisów w internecie, potem trafiła do ośrodka doradztwa rolniczego i brała udział kursach serowarskich oraz wyjazdach studyjnych. Udoskonalając swoje umiejętności i pozyskane przepisy stworzyła własną ofertę, która wyróżnia się jakością. Sztandarowe produkty to ser „Borowiaczek” wędzony- jest to ser podpuszczkowy, parzony (typu gołka), wędzony na drewnie olchowo-owocowym     Więcej informacji: http://wiejskae-skrzynka.pl/gospodarstwo-rolne-anna-gus/ Kontakt: Anna Guss Bralewnica 7 89-506 Kęsowo tel. 539 962 171Anna GussKUJAWSKO-POMORSKIE
Oferta to Ekologiczne owoce: czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny, borówki, śliwki, jabłka, gruszki. Warzywa w okresie konwersji: ziemniak, marchew, pietruszka, seler, por, buraki, ogórki, fasola, kukurydza. Przetwory: ogórki kiszone, ćwikła, powidła, kompoty, sałatki warzywne Więcej informacji: http://wiejskae-skrzynka.pl/folwark-warzyn-sedlak/   Kontakt: Folwark Warzyn Warzyn 5A 88-140 Gniewkowo Home shop 1 folwarkwarzyn@op.pl tel. 7902 00 267Michał Sędłak – Folwark WarzynKUJAWSKO-POMORSKIE
Gospodarstwo Ekologiczne „Wańczykówka”. Sylwester Wańczyk to mistrz serowarstwa i jeden z animatorów inicjatywy budowania rynku lokalnego wspólnie z innymi producentami w Kamiennej Górze na Dolnym Śląsku. Zbudował od podstaw gospodarstwo ekologiczne. Tworzy i sprzedaje sery krowie, kozie i owcze – łącznie ponad 30 rodzajów! Szkoli serowarów z całej Polski i prowadzi doradztwo technologiczne dla mikro-producentów. Człowiek z misją i pasją. Produkty nabyć można bezpośrednio w firmowym sklepie w gospodarstwie, na licznych bazarach i sklepach, a także wysyłkowo   KONTAKT: biuro@wanczykowka.pl, TEL: 75 742 30 76 św.Anny, Krzeszów https://wanczykowka.com/ https://www.facebook.com/wanczykowkaGospodarstwo Ekologiczne „Wańczykówka”DOLNY ŚLĄSK
Odtwarza i tworzy tradycję serowarstwa. Sztandarowe produkty to: Ser Hrabiny – jest wytwarzany zgodnie ze starą recepturą serowarską, która nakazuje warzenie sera z pełnotłustego mleka krowiego pochodzącego prosto z udoju. „Aby uzyskać prawdziwy, wiejski ser do mleka dodajemy tylko podpuszczkę, sól oraz kultury bakterii mlekowych. Potem pozwalamy mu spokojnie dojrzewać przez minimum trzy miesiące w piwnicach folwarcznych. Unikalny klimat naszej dojrzewalni sprawia, że w tym czasie nabiera on szlachetnego smaku oraz intensywnego aromatu.”   Więcej informacji:  http://wiejskae-skrzynka.pl/gospodarstwo-rolne-slesin/ Kontakt: Gospodarstwo Rolne Ślesin ul. Dworcowa 35 89-121 Ślesin kontakt@spizarniahrabiny.pl zamowienia@spizarniahrabiny.pl tel. 785 880 763, 515 241 075Gospodarstwo Rolke ŚlesinKUJAWSKO-POMORSKIE
Pani Monika Przychodzka w swoim zaciszu domowym samodzielnie i własnoręcznie specjalizuje się w produkcji serów podpuszczkowych z mleka krowiego i jogurtu naturalnego, który idealnie nadaje się do koktajli. Jej specjałem jest ser marynowany zalany olejem dla ’’leniwych” jest to ser podpuszczkowy z mieszanką aromatycznych przypraw: czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, czosnek suszony, papryka wędzona i sól. Ten wyśmienity ser może być przechowywany aż do kilku tygodni w słoiku. Produkt zdobył już uznanie – posiada tytuł Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza i Kujaw 2019 roku! Więcej informacji: http://wiejskae-skrzynka.pl/monika-przychodzka/   Kontakt Moniser – Monika Przychodzka Plebanka 4, 88-200 Radziejów Tel: 508-030466Monika Przychodzka - MONISERKUJAWSKO-POMORSKIE
Producent serów kozich. „Idea jaką się kierujemy – to przede wszystkim powrót do źródeł, do czystej i wolnej od szkodliwych substancji zdrowej żywności. Dbamy o to, aby mleko i sery były zawsze najwyższej jakości. Wytwarzamy prawdziwie ekologiczne sery z koziego mleka: sery podpuszczkowe, solankowe i twarogowe, naturalne i z różnymi dodatkami.” Organizują także  spotkania w gospodarstwie, degustację serów i warsztaty edukacyjne   Więcej informacji: www.kozart.pl   Kontakt Kozart, Fb/KozartZelkow kontakt@kozart.pl Jana Pawła II 25, Zelków T: 501-769663Jarosław Strusiński - KOZARTMAŁOPOLSKIE

Producenci

Inkubatory Kuchenne

Inicjatywy Turystyczne

Inicjatywy Zbiorowe

Inne

Prosto od rolnika

Poznaj smak naszych produktów lokalnych!

Ogólnopolska kampania na rzecz KRÓTKICH ŁAŃCUCHÓW DOSTAW ŻYWNOŚCI

Kontakt

Redakcja +48 601 402 117

Społeczności